Krajowy Dzień Kukurydzy w Szepietowie za nami: Pokazy, wiedza i 146 odmian [wideo/foto]

Krajowy Dzień Kukurydzy w Szepietowie za nami: Pokazy, wiedza i 146 odmian [wideo/foto]

BS w Wysokiem Mazowieckiem

W dniu dzisiejszym (08.09.2024r.) Szepietowo stało się centrum uwagi rolników i producentów kukurydzy podczas tegorocznego Krajowego Dnia Kukurydzy. Wydarzenie, zorganizowane przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie we współpracy z Polskim Związkiem Producentów Kukurydzy w Poznaniu, przyciągnęło tłumy zainteresowanych.

Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z imponującą kolekcją 146 odmian kukurydzy, prezentowanych przez 25 firm nasiennych. Ta różnorodność pozwoliła na bezpośrednie porównanie cech morfologicznych roślin, takich jak wysokość, wielkość kolb czy odporność na choroby.

Podczas rozpoczęcia imprezy Tadeusz Kruszewski, dyrektor PODR w Szepietowie, podkreślił wszechstronność kukurydzy jako rośliny uprawnej: "Wydarzenie udowadnia, że kukurydza to nie tylko pożywienie, ale także źródło energii i surowiec do produkcji wielu produktów. Warto zwrócić uwagę na dobór odmiany. W województwie podlaskim nie ma drugiej tak licznej kolekcji jak w Szepietowie, gdzie można porównać między sobą poszczególne odmiany."

Program obejmował szereg wykładów eksperckich. Profesor Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy, omówił kluczowe aspekty agrotechniki w integrowanej produkcji kukurydzy. Wojciech Pieczewski z firmy Bayer przedstawił najnowsze trendy w hodowli kukurydzy kiszonkowej, a Renata Kurowska z firmy BIO-GEN zaprezentowała korzyści płynące ze stosowania zakiszaczy biologicznych.

Integralną częścią wydarzenia były pokazy polowe z udziałem nowoczesnego sprzętu rolniczego. Firmy Fricke, Contractus, AgroRolnik Śniadowo i Agrimet zaprezentowały maszyny do uprawy i zbioru kukurydzy, a także przeprowadziły demonstrację mulczowania ścierniska.

Nie zabrakło też aspektów kulinarnych. Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały degustację potraw z kukurydzy, promując jej wykorzystanie w żywieniu człowieka. KGW Dąbrowa Wilki zaskoczyło gości zupą krem z kukurydzy i pastą kukurydzianą, a KGW "Babetki" Dąbrowa Bybytki przygotowało m.in. leczo z kukurydzą i sałatkę makaronową.

Podczas wydarzenia rozstrzygnięto konkurs na najcięższą kolbę kukurydzy. Zwyciężył Mariusz Janczewski z kolbą ważącą 574 gramy. Ogłoszono również wyniki XIV Wojewódzkiego Konkursu dla Rolników – Producentów Mleka "Bezpieczna obsługa zwierząt gospodarskich", w którym pierwsze miejsce zajął również Mariusz Janczewski.

W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele instytucji rolniczych, w tym Stefan Krajewski, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa, oraz dyrektorzy regionalnych oddziałów ARiMR, KOWR i KRUS.

foto: Ania Olędzka, foto: PODR

© 2024 Wysokomazowiecki24. Projekt i wdrożenie Kamaxmedia Karol Maksimczuk